Mogran Orpokoti ja Slummikoulu, Nairobi, Kenia

Mogran orpokoti on Nairobin kupeessa oleva orpokoti, jossa jokainen lapsi tunteevarmasti olevansa hyvässä huolenpidossa sekä mikä tärkeintä, turvassa. Lapsia kodissa on toista sataa, luvun ollessa vaihteleva ja jatkuvasti kasvava. Mogran tärkein tavoite on antaa lapsille eväitä tulevaan ja paljon toivoa huomiseen. Mogran orpokoti perustuu yhden naisen visioon ja ihka-aitoon välittämiseen: Mama-Hannah on yli sadan pienen sielun äiti, syli ja usein se ainut aikuinen, johon voi takertua kun kaikki muu ympäriltä on kadonnut. Mogran muksut ovat hylättyjä ja pois heitettyjä, mutta nyt onnellisten tähtien alla asuvia, sillä jokaisella on ikioma ja turvallinen sänky, ja päivittäinen puuro. Pihapiirissä on makuusalit kerrossänkyineen tytöille ja pojille omat - siinä sängyssä ja pienessä peltilaatikossa on koko elämä. Kokohyvä elämä, kuten itse sanovat. Onni voi olla niin vähästä kiinni.

Orpokodin myötä Mogralla on myös koulu Matharen slummissa - joka muuten on ottanut siipiensä alle ja kouluruokintaan n. 900 slummilasta. Mathare on Nairobin toiseksi suurin slummialue, jossa asuu noin 500.000 ihmistä. Toiminta on saanut alkunsa (v. 1998) Hannahin hyvästä tahdosta antaa myös slummissa asuville lapsille mahdollisuuden koulutukseen. Meneillään ollut projekti lasten ilmaiseen kouluruokailuun loppui viime vuonna ja nyt vain koulun pienimmät saavat yleensä sen päivän ainoan ateriansa Mogran slummikoulusta.

Nyyhkytarinaa näistä paikoista ei olla kuitenkaan tekemässä. Vaikka rahaa ei ole, niin naurua senkin edestä. On iloa pienestä ja uskoa iso on. Meidän tavoitekorsi tähän kekoon on saada homma pyörimään edes jonkinsortin miniminormien mukaan, niin että pidetään opettajat luokissa, bensaa (suomalaisen) koulubussin tankissa, puuropadat porisemassa ja kengät jaloissa. Ja muutama pussi Marianneja aina silloin tällöin, tietty. Ja kaikki tämä on kuitenkin niin tavattoman pienestä kiinni.

Mogran orpokodin johtajana toimii pulppuavan pulleahko ilopilleri Mama Hannah. Hannah on valloittava persoona, jolla on todellakin sydän paikallaan. Itsekin slumminkasvattina Hannahilla on kosketuspintaa siihen mitä elämän nurjapuoli voi olla. Karu elämänhistoria ei kuitenkaan näy hänestä, vaan iloisuus ja positiivisuus ovat häntä parhaiten kuvailevia luonteenpiirteitä. Vahva usko myös korkeampaan johdatukseen on kantavana voimana jokapäiväisissä elämän iloissa ja suruissa. Tämän afrikkalaisnaisen sydämellinen lämpö koskettaa satoja lapsia.

Fairmile Erityiskoulu, Nairobi, Kenia

Pieni Fairmilen erityiskoulu tekee uranuurtavaa työtä Nairobin kehitysvammaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Lapsia ja nuoria on koulussa vain parisen kymmentä, mutta koululla on tärkeä rooli myös erityislasten vanhempien ja perheiden tukemiseksi. Kehitysvammaisuus kantaa useissa Kenian yhteisöissä vielä stigmaa, jonka poistamiseksi sekä vanhempien hoitoresurssien parantamiseksi Fairmile tekee tärkeää työtä. Koulun oppilaat tulevat ensisijaisesti Nairobin slummeista, mutta tukirinki avittaa perheitä myös Kenian muissa kaupungeissa - rajallisten resurssien puitteissa.

Asanten ja Fairmilen erityiskoulu ovat aloittaneet yhteistyön vuoden 2015 aikana. Ystävyytemme ensiaskeleiden myötä Asante hankkii koulu- ja terapiatarvikkeita koulun lapsille ja opettajille.